LUIK
Forget about  Brussels, the self declared capitol of Art Nouveau, overcrowded with tourists.
Forget Antwerp. Go to  Liége/Luik!

In a modest way this city hides  Art Nouveau architecture  of a quality that is comparable with those of the Great Names.
Often well kept, but sometimes in a state of decay that emphasizes its authenticity.
Especially the works of Victor Rogister really deserve more fame. They are very original and  real objects of 'Gesamt Kunst'. He worked  in  a period of 11 years at 17 buildings. In the meantime he was  influenced by the  Mackintoshes and the Vienna Seccession.
Very characteristic for his work  is the use of heart forms and the way he signed his  architectural works of art.
Vergeet  Antwerpen, met z'n soms wat gezochte thematiek in haar Art Nouveau architectuur.
Vergeet  Brussel, dat zich zelf als hoofdstad van de Europese Art Nouveau beschouwd, met voorbijgaan aan Riga, Praag en Barcelona….
Bezoek in plaats daarvan Luik, dat in alle   bescheidenheid een architectonische schat herbergt die vaak gelijkwaardig is aan die van de Grote Namen. Vaak mooi onderhouden maar  soms ook in een staat van verval die de authenticiteit benadrukt

Ik wil hier het werk van Victor Rogister onder de aandacht brengen. In een periode van 11 jaar was hij  betrokken bij de productie van 17 gebouwen.  En gedurende die tijd maakte hij onder invloed van Mackintosh en de Weense Secessie een ontwikkeling door, die rust in zijn werk bracht. Mede daardoor kreeg de decoratieve  toepassing van smeedijzer, houtsnijwerk, beeldhouwwerk  en glas in lood in zijn werk  steeds  meer zeggingskracht.
Huis en winkel, rue Saint-Severin, nrs 26 (1906) +  28 (1900),
1902, huis , rue Lairesse nr.37
Rogisters eigen huis
TEKST:
Ars mens est et materia
Kunst is geest en materie